Start- en stop criteria
Criteria voor de start van de dagopname
Tijdens de intake (module 1) en het voortraject (module 2) wordt bepaald of jouw kind en jouw gezin in aanmerking komt voor de opstart van dagbehandeling in De Appelboom (module 3). Zie Modulewerking.
Deze beslissing wordt gemaakt aan de hand van enkele criteria:
-
- Jouw kind dient de diagnose autismespectrumstoornis (of een sterk vermoeden van autisme) te hebben.
-
- Jouw kind heeft een jonge leeftijd. Kinderen van 0 tot 4 jaar kunnen via de website aangemeld worden. Voor meer informatie of hulp bij aanmelding, kan je telefonisch contact opnemen met de maatschappelijk assistente (zie Aanmelden). Bij de opstart van het voortraject (module 2) dient jouw kind minimum 2 jaar oud te zijn.
-
- Jouw kind heeft voldoende ontwikkelingsmogelijkheden om intensief te kunnen valideren. Dit betekent dat jouw kind een minimum ontwikkelingsleeftijd heeft (d.w.z. een minimale ontwikkelingsleeftijd van 12 tot 15 maanden). Dit gaan we na op basis van verslaggeving (bv. intelligentietest) en/of observatie.
-
- Door het autisme heeft jouw kind ernstige moeilijkheden die een grote impact hebben op het dagdagelijkse leven van jouw gezin. Dit kan gaan over één of meerdere van volgende moeilijkheden:
- Uitval in taal en communicatie, zeer prikkelgevoelig zijn, moeilijk kunnen functioneren in (kleine) groep, …
- Een bijkomende spraaktaalstoornis, motorische problematiek, ADHD-kenmerken, …
- Eetproblemen, slaapproblemen, beperkte zelfredzaamheid, …
- Door het autisme heeft jouw kind ernstige moeilijkheden die een grote impact hebben op het dagdagelijkse leven van jouw gezin. Dit kan gaan over één of meerdere van volgende moeilijkheden:
-
- Engagement van ouders: We werken niet enkel met jouw kind, maar met het volledige gezin. We verwachten dan ook dat jullie openstaan voor regelmatige contactmomenten in de vorm van huisbezoeken, oudergesprekken en deurcontacten. We verwachten daarnaast dat jullie zelf instaan voor het vervoer naar De Appelboom en jullie kind op regelmatige basis aanwezig is in De Appelboom.
Indien er voldaan wordt aan elk van bovenstaande criteria kan module 3 (dagopname) van start gaan. Meer informatie over de verschillende modules in het traject van De Appelboom kan je vinden op deze website bij modulewerking.
Criteria voor de stop van de dagopname
De doorverwijzing naar het (buitengewoon) onderwijs of schoolvervangende dagopvang gebeurt doorgaans na een opnameduur van anderhalf jaar. Het is echter mogelijk dat de dagopname eerder wordt beëindigd, wanneer jouw kind en jouw gezin aan bepaalde criteria voldoen.
De dagopname wordt stopgezet wanneer er voldaan wordt aan één van onderstaande criteria:
-
- Jouw kind maakt op verschillende ontwikkelingsdomeinen (bv. cognitie, communicatie, zelfredzaamheid) geen vooruitgang (meer) ondanks ons intensieve therapeutische aanbod. Het aanbod van De Appelboom is dan namelijk niet meer geschikt voor jouw kind.
-
- Jouw kind is klaar om (terug) het schoolse aanbod te volgen omdat:
- De vooropgestelde doelstellingen op ontwikkelingsdomeinen die losstaan van het schoolse domein bereikt zijn (bv. zindelijkheid voltooid, gevarieerd eetpatroon gecreëerd, regelmatig slaappatroon). Het schoolse aanbod is dan voldoende voor jouw kind.
- De vaardigheden om te kunnen functioneren in de klas bereikt zijn. Dit kan gaan over voldoende concentratievermogen hebben, het schoolse ritme kunnen volgen, kunnen functioneren in (kleine) groep, zelfstandig kunnen werken, luisteren naar opdrachten en deze kunnen uitvoeren, …
- Jouw kind is klaar om (terug) het schoolse aanbod te volgen omdat:
-
- Het aanbod van De Appelboom sluit niet (meer) aan bij de noden van jouw kind. Een school of schoolvervangende dagopvang kan beter voldoen aan de noden van jouw kind (bv. op het vlak van sociale stimulatie, motorische uitdaging, mate van ondersteuning).
-
- Er is onvoldoende engagement aanwezig vanuit jouw gezin. Dit kan gaan over onvoldoende aanwezigheid van jouw kind in De Appelboom, weinig of geen openheid voor begeleiding aan huis en/of weinig of geen openheid voor oudergesprekken in De Appelboom. Op deze manier wordt er onvoldoende gebruik gemaakt van het volledige aanbod van De Appelboom (met begeleiding in de thuiscontext). Een overgang naar een setting zonder bijkomend engagement van ouders is dan aangewezen.