Samenwerking met ouders
Waarom?
Een belangrijk doel van De Appelboom is het verbeteren van het functioneren van het kind en de kwaliteit van leven van diens gezin door nauwe samenwerking met de ouders. Jullie kennen je kind immers het beste. Deze ervaringsdeskundigheid wil De Appelboom zoveel mogelijk benutten. Daarnaast brengen kinderen het grootste deel van hun tijd door bij de ouders. Ouders ondersteunen in de opvoeding van hun kind, maar ook de vaardigheden van ouders versterken in het stimuleren van hun kind, is dan ook van groot belang.
De Appelboom streeft steeds naar optimalisering van de dagdagelijkse werking en wil ouders hierbij nog meer betrekken. Het versterken van ouderparticipatie is een proces, dat blijvend opgevolgd en bijgestuurd moet worden. We organiseren hiervoor regelmatig oudergroepen/infomomenten m.b.t. specifieke thema’s die van belang zijn voor onze ouders.
Wat houdt onze samenwerking in?
We werken niet enkel met jouw kind, maar met het volledige gezin. Dit resulteert niet enkel in een engagement vanuit onze medewerkers van De Appelboom, maar ook vanuit de ouders. We verwachten dan ook dat jullie openstaan voor regelmatige contactmomenten in de vorm van huisbezoeken, oudergesprekken en deurcontacten.
Concreet vertaalt zich dit op de volgende manier:
Module 1: aanmelding en intake
Na aanmelding zal onze maatschappelijk assistente informatie rond jouw kind verzamelen. We vragen aan de ouders om deze informatie tijdig via mail of post te bezorgen, zodat we deze informatie kunnen meenemen naar het opnameteam. Het opnameteam bepaalt of jouw kind en jouw gezin in aanmerking komt voor een traject in De Appelboom. Indien jouw gezin in aanmerking komt, worden jullie uitgenodigd voor een rondleiding in De Appelboom en volgt er een intakegesprek. Aan de hand van deze contactmomenten wordt verder bekeken of een opstart van het voortraject (zie module 2) wenselijk en nodig is. Indien belet, vragen we tijdig af te melden.
Module 2: voortraject met contextbegeleiding
In het voortraject bieden we 2 tot 4 keer per maand begeleiding aan in de context (bij jouw thuis, op school, in de kribbe,…). Het voortraject neemt gemiddeld 6 maanden in beslag. We bieden een luisterend oor om je kind en je gezin beter te leren kennen. Samen bekijken we welke stappen we kunnen zetten en gaan we aan de slag met jullie sterktes, vragen en uitdagingen. De meeste contactmomenten zullen plaatsvinden met de orthopedagoog/psycholoog. Daarnaast zijn ook de maatschappelijk assistente en kinderarts betrokken. We rekenen hierbij op een goede samenwerking en afstemming met ouders, waarbij we de vooropgestelde contactmomenten kunnen inplannen. Dit betekent dat er reeds vanaf het voortraject een nauw samenwerkingsverband ontstaat. We gaan samen na of De Appelboom het juiste aanbod kan bieden in de vorm van dagbehandeling (zie module 3). Zo niet, bekijken we samen welke school of organisatie wel het juiste aanbod kan bieden voor jouw kind en je gezin.
Module 3: dagopname met outreach
Jouw zoon/dochter komt 5 dagen per week naar De Appelboom. We starten elke weekdag om 08u30 tot 15u00 (op woensdag tot 13u00). We verwachten hierbij dat ouders zelf instaan voor het vervoer naar De Appelboom en jullie kind op regelmatige basis aanwezig is. Indien jullie nood hebben aan opvang na de daguren van De Appelboom, willen we jullie graag doorverwijzen naar De Regenboog (tijdig aanmelden is de boodschap!). Ook tijdens de dagopname van je kind zijn we er voor jou en je gezin. Dit via deur aan deur contacten met de opvoedsters, via oudergesprekken met de orthopedagoog/psycholoog (gemiddeld om de 4 tot 8 weken) en via begeleiding in de (thuis)context (waar nodig en op vraag, met een maximum van 1 keer om de 4 tot 8 weken). We beseffen dat dit een groot engagement vraagt van jullie als ouders, maar zien hier de grote meerwaarde voor het rendement van onze behandeling.
Module 4: natraject met outreach
De dagopname van jouw kind in De Appelboom is beëindigd. Jouw kind gaat (terug) naar het (buitengewoon) onderwijs of naar een niet-schoolgaande setting. Deze overstap is vaak een grote stap voor het kind en het gezin. Daarom zetten we onze begeleiding nog een tijdje verder zodat je bij ons terecht kan met jouw (nieuwe) vragen en bezorgdheden. We proberen er samen voor te zorgen dat hetgeen jouw kind geleerd heeft in De Appelboom behouden blijft thuis en in andere contexten (bv. school, niet-schoolgaande setting). Het natraject duurt gemiddeld 1 jaar. De begeleiding vindt ongeveer om de 4 tot 8 weken plaats waar nodig (bij jouw thuis, op school, …) en wordt voornamelijk door de vaste opvoedster uitgevoerd. Daarnaast kan de orthopedagoog/psycholoog betrokken worden indien nodig en kunnen medische zaken (bv. medicatie) opgevolgd worden door de kinderarts van De Appelboom. In deze module werken we voornamelijk vraaggestuurd.
Module 5: casemanagement en opvolging
We vinden het belangrijk om de evolutie van jouw kind nauw op te volgen doorheen het volledige traject in De Appelboom. Op regelmatige basis vindt een multidisciplinair teamoverleg plaats waarin alle betrokken hulpverleners van jouw kind samen zitten om de evolutie te bespreken. We vragen daarnaast aan jou als ouder om bij elke module enkele vragenlijsten in te vullen, zodat we een compleet beeld krijgen van het functioneren van jouw kind, hoe jij zelf de opvoeding van jouw kind ervaart, hoe tevreden je bent van het traject in De Appelboom. Op deze manier krijgen we een mooi beeld van de noden van jou en je gezin en kunnen we de evolutie in kaart brengen. We gebruiken deze informatie ook om de werking van De Appelboom regelmatig te evalueren en te optimaliseren indien nodig.
Heb jij een bedenking bij onze samenwerking met ouders of een leuk idee wat we kunnen doen om ouders nog meer/beter te betrekken? Laat het ons zeker weten, alle feedback en suggesties zijn zeer welkom!