Organisatie en historiek
De Appelboom is een dagrevalidatiecentrum voor peuters en kleuters met een autismespectrumstoornis (ASS), al dan niet met een verstandelijke beperking.
Dit centrum (vroeger: ’t Appelboomke) werd als VZW opgericht in mei 1979 door enkele enthousiaste vrijwilligers die een leemte ondervonden in het Limburgse hulpverleningsveld voor de opvang en behandeling van peuters en kleuters met een autistische, psychotische of ernstige persoonlijkheidsstoornis. Sinds 1981 werd gewerkt met een RIZIV conventie voor revalidatie in een dagcentrum. Deze conventie bepaalt de doelgroep, de multidisciplinaire personeelsomkadering (kinderarts, kinderpsychiater, psycholoog, logopedist, ergotherapeut en opvoeders) en de werkingsmiddelen (dagprijs). Sinds 2019 hebben we de overgang gemaakt van de Federale naar de Vlaamse Overheid, Departement Zorg. De conventievoorwaarden werden niet gewijzigd. Daarnaast heeft het een samenwerkingsovereenkomst met de UZ KU Leuven en het Kinderpsychiatrisch Centrum (KPC) Genk.
Met zijn bijzonder modulair en multidisciplinair werkingskader, neemt de Appelboom een unieke plaats in binnen het autisme-zorglandschap in Vlaanderen. Het centrum heeft zich intussen ontwikkeld tot een Vlaams expertise- en referentiecentrum in de behandeling en revalidatie van deze doelgroep.
Het kleinschalig en huiselijk karakter tezamen met de jarenlange opgebouwde deskundigheid in dagrevalidatie bij kinderen met autisme zijn karakteristieke troeven van ons centrum. Daarnaast zetten we ook sterk in op een intense samenwerking met de ouders en context.