Modulewerking

Sinds de uitbreiding van de overeenkomst in januari 2021 bestaat het zorgtraject in De Appelboom uit verschillende modules waarbij, naast intensieve revalidatie van het kind, ook sterker wordt ingezet op begeleiding van jouw gezin en ruimere context (via mobiele en ambulante begeleiding).

Het traject in De Appelboom bestaat uit volgende modules

Als ouder of als hulpverlener (o.a. CLB, kinderpsychiatrische dienst, dienst voor thuisbegeleiding, centrum voor ontwikkelingsstoornissen, kinderarts) kan je het kind online aanmelden via onze website, zie aanmelding. Voor bijkomende vragen hierover kan je terecht bij onze maatschappelijk assistente. Zij is telefonisch bereikbaar op alle werkdagen tussen 08u30 – 16u00 (behalve op donderdag).

De maatschappelijk assistente zal vervolgens informatie rond jouw kind verzamelen. Aan de hand van deze informatie zal het opnameteam (kinderarts, psycholoog/orthopedagoog, hoofdopvoeder en maatschappelijk assistent) bepalen of jouw kind en jouw gezin in aanmerking komt voor een traject in De Appelboom. We gebruiken hiervoor een aantal richtlijnen. Deze kan je terugvinden op onze website bij start- en stopcriteria. Indien jouw gezin in aanmerking komt, worden jullie uitgenodigd voor een rondleiding in De Appelboom en volgt er een intakegesprek. Aan de hand van deze contactmomenten wordt verder bekeken of een opstart van het voortraject (zie module 2) wenselijk en nodig is.

In het voortraject bieden we 2 tot 4 keer per maand begeleiding aan in de context (bij jouw thuis, op school, in de kribbe,…). Het voortraject neemt gemiddeld 6 maanden in beslag. We bieden een luisterend oor om je kind en je gezin beter te leren kennen. Wie is jouw zoon/dochter, wat vindt hij/zij fijn, wat zijn zijn/haar sterktes en uitdagingen,…? Maar ook: wat zijn de gewoontes in je gezin/op school of in de kribbe, wat vinden jullie belangrijk, waar lopen jullie tegenaan, wat gaat er goed,…? Samen bekijken we welke stappen we kunnen zetten en gaan we aan de slag met jullie sterktes, vragen en uitdagingen. De meeste contactmomenten zullen plaatsvinden met de orthopedagoog/psycholoog. Daarnaast zijn ook de maatschappelijk assistente en kinderarts betrokken. In het voortraject bekijken we eveneens samen met jou als ouder (en eventuele andere betrokkenen) of een intensieve begeleiding van jouw zoon/dochter in De Appelboom wenselijk en nodig is. We gaan samen na of De Appelboom het juiste aanbod kan bieden in de vorm van dagbehandeling (zie module 3). Zo niet, bekijken we samen welke school of organisatie wel het juiste aanbod kan bieden voor jouw kind en je gezin.

Indien een intensieve begeleiding voor jouw zoon/dochter in De Appelboom wenselijk en nodig is, starten we met een dagopname van je kind. Jouw zoon/dochter komt 5 dagen per week naar De Appelboom. We starten elke weekdag om 08u30 tot 15u00 (op woensdag tot 13u00). Je kind wordt dagelijks begeleid in leefgroepen van 4 of 5 kinderen. Er wordt intensief en op een auti-specifieke manier ingezet op communicatie, sociale ontwikkeling, spelontwikkeling, cognitieve vaardigheden, zelfredzaamheid en motoriek. Ook tijdens de dagopname van je kind zijn we er voor jou en je gezin. Dit via deur aan deur contacten met de opvoedsters, via oudergesprekken met de orthopedagoog/psycholoog en via begeleiding in de (thuis)context. Een doorverwijzing gebeurt gemiddeld gezien na anderhalf jaar. Dan start het natraject (zie module 4).

De dagopname van jouw kind in De Appelboom is beëindigd. Jouw kind gaat (terug) naar het (buitengewoon) onderwijs of naar een niet-schoolgaande setting. Deze overstap is vaak een grote stap voor het kind en het gezin. Daarom zetten we onze begeleiding nog een tijdje verder zodat je bij ons terecht kan met jouw (nieuwe) vragen en bezorgdheden. We proberen er samen voor te zorgen dat hetgeen jouw kind geleerd heeft in De Appelboom behouden blijft thuis en in andere contexten (bv. school, niet-schoolgaande setting). Het natraject duurt gemiddeld 1 jaar. De begeleiding vindt ongeveer om de 4 tot 8 weken plaats waar nodig (bij jouw thuis, op school, …) en wordt voornamelijk door de vaste opvoedster uitgevoerd. Daarnaast kan de orthopedagoog/psycholoog betrokken worden indien nodig en kunnen medische zaken (bv. medicatie) opgevolgd worden door de kinderarts van De Appelboom. Deze module werkt voornamelijk vraaggestuurd.

We vinden het belangrijk om de evolutie van jouw kind nauw op te volgen doorheen het volledige traject in De Appelboom. Op regelmatige basis vindt een multidisciplinair teamoverleg plaats waarin alle betrokken hulpverleners van jouw kind samen zitten om de evolutie te bespreken. Op basis van deze informatie wordt een handelingsplan opgesteld waarin we de doelstellingen voor de komende periode opstellen. Dit handelingsplan wordt samen met jou besproken in een oudergesprek. De evolutie van jouw kind en je gezin wordt toegelicht en in een evolutieverslag gegoten. We vragen daarnaast aan jou als ouder om bij elke module enkele vragenlijsten in te vullen, zodat we een compleet beeld krijgen van het functioneren van jouw kind, hoe jij zelf de opvoeding van jouw kind ervaart, hoe tevreden je bent van het traject in De Appelboom. Op deze manier krijgen we een mooi beeld van de noden van jou en je gezin en kunnen we de evolutie in kaart brengen. We gebruiken deze informatie ook om de werking van De Appelboom regelmatig te evalueren en te optimaliseren indien nodig.