Basisprogramma
De Appelboom bestaat uit 4 leefgroepen. Elke leefgroep telt 4 à 5 kinderen. Deze groepen worden samengesteld op basis van verschillende kenmerken (sensitiviteit, communicatie, spel, sociaal en cognitief niveau).
De kinderen zitten dus niet verdeeld in leeftijdscategorieën. Per leefgroep zijn er 2 à 3 vaste opvoedsters die instaan voor de dagelijkse begeleiding van de kinderen. Daarnaast krijgen de kinderen therapie in groep en/of individueel. De concrete invulling van de behandeling verschilt van kind tot kind en wordt ongeveer halfjaarlijks vastgelegd in een individueel handelingsplan. We werken sterk op maat van jouw kind en jouw gezin.
Hoe ziet het aanbod in de leefgroep er uit?
De kinderen komen elke weekdag (ook tijdens schoolvakanties) naar de leefgroep in De Appelboom. We werken met kleine groepen om een rustige leersituatie te creëren, waarbinnen er ruimte is om aandacht te besteden aan de specifieke noden van elk kind. Elk kind heeft een eigen dagprogramma. Dit wordt visueel weergegeven in de vorm van een dagbord op maat van het kind (met voorwerpen, foto’s of pictogrammen). Op deze manier bieden we duidelijkheid en voorspelbaarheid over het verloop van de dag.
De fysieke ruimte van de leefgroep wordt zo georganiseerd dat deze voor zich spreekt. De opstelling en afbakening van de spelhoeken geven het kind informatie over wat hij/zij moet doen, waar, hoe en hoelang dit gaat duren. De leefgroepen bestaan uit twee verschillende soorten hoeken. In de gestructureerde spelhoeken dient het kind een vooropgestelde opdracht uit te voeren (bv. puzzel maken, constructie bouwen, ééndoostaak uitvoeren). In de vrije spelhoeken mag het kind zelf kiezen met wat hij/zij wil spelen (bv. sensopathisch materiaal, auto’s, activity speelgoed, …). In het dagprogramma van elk kind wordt steeds een afwisseling voorzien tussen beide soorten spel.
Daarnaast worden er ook spelmomenten buiten de leefgroep aangeboden (bv. in de turnzaal, buiten in de tuin, in het snoezellokaal, …).
Tijdens de behandeling wordt gewerkt aan 3 grote pijlers: communicatie, spel en de sociale interactie. Daarnaast speelt de stimulatie van de cognitie, de motoriek en de zelfredzaamheid ook een belangrijke rol. De specifieke doelstellingen die hieraan gekoppeld worden, zijn afhankelijk van de noden en mogelijkheden van elk kind. Deze doelstellingen worden verwerkt in verschillende activiteiten, zowel individuele activiteiten (bv. aanleersessie, kleuterwerk), als groepsactiviteiten (bv. kringmoment, muziekactiviteit). De kinderen gaan eveneens regelmatig op uitstap (bv. zwemmen, naar de speeltuin, naar de winkel, …).
Hoe ziet het therapeutische aanbod er uit?
Naast de dagdagelijkse behandeling in de leefgroep krijgen de kinderen eveneens therapie in groep en/of individueel. Welke therapieën het kind krijgt en de frequentie ervan, zijn afhankelijk van de noden en huidige doelstellingen bij elk kind. We bieden in De Appelboom verschillende therapieën en trainingen aan:
Communicatietraining
Deze individuele training richt zich op niet-sprekende kinderen en wordt begeleid door de logopediste. Het doel is om het kind functioneel te leren communiceren door het vragen van een voorwerp en het vragen van hulp. Er wordt een non-verbaal communicatiesysteem aangeleerd aan het kind in verschillende fases. Het systeem wordt aangepast aan het begripsniveau van het kind (vraagvoorwerpen, vraagfoto’s, vraagpicto’s of spraakcomputer). Deze training is gebaseerd op de methode ‘PECS’ (Picture Exchange Communication System).
Logopedie
Deze therapie richt zich op sprekende kinderen met een verstoorde en/of vertraagde taalontwikkeling. Het wordt gegeven door de logopediste en kan individueel of in groepjes van twee kinderen aangeboden worden. De doelstellingen binnen de logopedie verschillen van kind tot kind (bv. basiswoordenschat aanleren, taalbegrip uitbreiden, uitspraak verbeteren).
Ergotherapie
Deze therapie wordt gegeven door de ergotherapeute en kan individueel of in groepjes van twee kinderen aangeboden worden. De ergotherapie richt zich op het stimuleren van de cognitieve en fijn-motorische vaardigheden van het kind. Er worden nieuwe inhouden, strategieën en handelingen aangeleerd aan het kind. De werkhouding en het concentratievermogen worden systematisch uitgebreid. Het aangeboden materiaal wordt aangepast aan het niveau van elk kind (voorwerp-, velcro- en/of papierniveau).
Hokus Pokus Toverdoos
Deze therapie wordt gegeven door de logopediste aan een klein groepje (leefgroep). De focus ligt op basale taalstimulatie aan de hand van sensopathisch materiaal. Naast het stimuleren van taal kunnen ook basis sociale vaardigheden aan bod komen (zoals beurt afwachten, kijken naar een ander kind…). Kinderen met weinig/geen taal of een jonge ontwikkelingsleeftijd komen in aanmerking voor deze therapie.
Krullenbol
Deze therapie wordt gegeven door de ergotherapeute. De focus ligt op voorbereidende schrijfvaardigheden, dit wordt gegeven in combinatie van muziek. De kinderen leren kennismaken met verschillende basisbewegingen (stippen zetten, cirkels/lijnen maken, …). Ze leren zo de samenhang voelen tussen lichamelijke bewegingen en het maken van bewegingen op papier. Deze therapie wordt individueel afgestemd op het kind (kan zowel individueel als in klein groepje worden aangeboden).
Kinésitherapie
Deze therapie richt zich op het uitbreiden van de grof-motorische vaardigheden bij kinderen die moeilijkheden ondervinden op dit vlak. Kinésitherapie behoort niet tot de basisbehandeling in De Appelboom, maar kan wel aangeboden worden op vraag van ouders. De kinésitherapie wordt aangeboden door een externe kinésist tegen vergoeding.
Sociale vaardigheidstraining
Deze training wordt aangeboden door de orthopedagoge/psychologe en richt zich op kinderen met voldoende cognitieve mogelijkheden die moeilijkheden ondervinden op sociaal vlak. De training wordt individueel en op maat aangeboden aan het kind. Mogelijke doelstellingen binnen deze training zijn, onder andere, het herkennen van basisemoties, oorzaak-gevolg denken, spelregels naleven, gedragsregels aanleren, …
Interactioneel spel
Deze training wordt in kleine groep (3 tot 4 kinderen) aangeboden door de orthopedagoge/psychologe. Interactioneel spel richt zich op kinderen met voldoende cognitieve vaardigheden die sociale gerichtheid vertonen, maar moeilijkheden ondervinden in het samen spelen met andere kinderen. Tijdens de training wordt, onder andere, gefocust op speelgoed delen, eenvoudige spelregels volgen, beurtname, …